Wat is Douglas hout?
Lariks Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar en groeit in Europa maar is geen inheemse soort. Van oorsprong komt deze houtsoort uit het westen van Noord-Amerika waar hij Orgeon Pine wordt genoemd. De Orgeon Pine bomen kunnen daar een hoogte bereiken van 90 meter. In Europa heeft het hout de naam ‘Douglas’ gekregen naar de Schotse Botanicus Sir David Douglas die de zaden van de Orgeon Pine in 1827 voor het eerst in Europa introduceerde.
Douglashout is toepasbaar in allerlei constructies. Vooral voor constructies die buiten komen te staan in weer en wind is Douglas zeer geschikt. Denk daarbij aan vlonders, veranda’s, overkappingen, gevelbekleding, schuttingen, buitenkeukens en buitenmeubelen.
Duurzaamheid
Lariks Douglas hout valt in duurzaamheidklasse 3. Dit betekent dat het een goede duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidklassen, hoe sneller het bij buitentoepassing beschimmeling of rotting vertoond des te lager de duurzaamheidsklasse zal zijn. Duurzaamheidklasse 1 is bijvoorbeeld Azobé en Europees Eiken valt in klasse 2-3.
De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout dat gevormd wordt. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich na verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.
Eigenschappen
Het kernhout van Douglas heeft meestal een licht geelrood (oranje) kleur die onder invloed van licht en lucht op den duur verkleurt tot grijs, waardoor Douglas hout een warme uitstraling heeft. Alle houtsoorten verkleuren na een bepaald tijd, Douglas is een houtsoort die gemiddeld sneller verkleurd t.o.v. andere houtsoorten. Door de open structuur en het natuurlijk terug drogen van het hout kunnen er soms barstjes of scheurtjes in het hout ontstaan. Dit is niet nadelig voor de kwaliteit en is juist kenmerkend voor het robuuste karakter en de uitstraling van deze houtsoort.
Het hout kan harszakjes en hars bevatten. Dit kunt u behandelen door de hars hard te laten worden en dan weg te schuren, niet wrijven of schuren voor dat het volledig is uitgehard.
Over Douglashout en behandelen
Douglashout is natuurlijk gedroogd, wordt lokaal in Nederland geproduceerd en is bovendien FSC gecertificeerd. Je kunt kiezen voor vier oppervlakte afwerkingen: Fijn bezaagd, Geschaafd, Groef/glad, Grove ribbel/vlak.
Douglashout hoeft niet behandeld te worden. Wilt u de kleur wat langer behouden dan kunt u de Bank en Tafel behandelen met Douglas olie, daar moet dan meteen mee begonnen worden en moet regelmatig herhaald worden. De bank en tafel een kleurtje geven kan met Douglas beits, dit is puur voor het verkrijgen van een andere kleur en zal niet de levensduur van het hout verlengen.
Hier kunt u nog meer lezen over Douglas hout!
Geïmpregneerd vurenhout
Wat is vurenhout nu eigenlijk? Vuren staat voor het hout dat komt van de fijnspar, een boom uit de dennenfamilie. De bomen komen voor in Noord- en Centraal-Europa en zijn bij de meeste mensen ook wel bekend als de kerstboom. Het hout laat zich eenvoudig bewerken en de vuren planken, balken en palen vaak relatief goedkoper zijn dan andere houtsoorten zoals bijvoorbeeld hardhout of Douglas hout. Vuren heeft van zichzelf een licht gele kleur en wordt bij bijvoorbeeld buiten gebruik van zichzelf geelbruin. Door het impregneren van het hout krijgt het een licht groene kleur.
Duurzaamheid
Onbehandeld vuren een duurzaamheidsklasse heeft van 4 en een verwachte levensduur van 5 tot max 10 jaar wanneer het binnen wordt gebruikt. Geïmpregneerd vuren dat buiten wordt verwerkt, heeft een duurzaamheidsklasse 4-3 en heeft een verwachte levensduur van 5 tot max 10 jaar. Let wel op! Deze informatie geldt bij onze klimaatomstandigheden en hier kan in de realiteit natuurlijk van afgeweken worden daar elke situatie anders is.
Eigenschappen
Door het natuurlijk terug drogen na het impregneren van het hout kunnen er ook scheurtjes en scheuren in het hout trekken. Dit zijn droogtescheurtjes, deze hebben geen invloed op de levensduur of constructieve eigenschappen van hout. Hout werkt, wat betekent dat het krimpt in de zomer en uitzet in de winter. Het hout kan harszakjes en hars bevatten. Dit kunt u behandelen door de hars hard te laten worden en dan weg te schuren, niet wrijven of schuren voor dat het volledig is uitgehard.
Toepassingen van vurenhout
Vurenhout kan dus prima buiten worden toegepast, mits het goed wordt behandeld en gemonteerd. Doeleinden als blokhutten, bloembakken en tuinmeubels zijn geen onbekend terrein voor deze houtsoort.